Mentoring Project

100 DE FEȚE ALE INOVAȚIEI

85x200


 

DESPRE VOLUM

Volumul 100 DE FEȚE ALE INOVAȚIEI, coordonat de Mihaela Nicola și Marius Stoian, publicat la Editura NEMIRAsub egida THE FINANCIAL TIMES ȘI THE INSTITUTE își propune să ofere o perspectivă din interiorul ecosistemului de inovații din România și să exploreze  multiplele sensuri ale conceptului,  aplicat în tehnologie, educație, medicină, provocările mediului, știință și cercetare, dezvoltare cognitivă, cultură și artă, business și antreprenoriat social. Pe scurt, cuprinde 100 de personalități cu 100 de inovații proprii.

Cartea, de dimensiuni ample, este structurată  pe 10 capitoleEducație,  Sinergii și Eco-InovațiiAntreprenoriat social, Resurse pentru optimizare umană, Cultură, Evoluție cognitivă și Cercetare, Open SocietyMedicină, Resurse de inovare pentru provocări viitoare, Profiluri inovatoare și reprezintă un hub de idei și proiecte, care regrupează unele dintre cele mai importante invenții și inovații românești din ultimele decenii.

Lucrarea pune împreună contribuții din partea unor personalități consacrate precum și aportul tinerilor antreprenori din România noului  val care prin creativitate, perseverență și nonconformism fac să prindă viață ideile curajoase.

Ea cuprinde de asemenea și  un capitol special dedicat marilor invenții românești care au contribuit la dezvoltarea patrimoniului umanității, dar și o secțiune intitulată „Resurse de inovare” cu 10 contribuții ale unor tineri sub 18 ani care prin natura preocupărilor și realizărilor deopotrivă , demonstrează un consistent potențial în domeniu.


100fete_lansare-1-1


Zece gânduri despre inovație

 

mihaela nicolaMihaela Nicola, „Sinergii și Eco-Inovații”
„Preocupările mele livreşti sunt perpetuu îmbogăţite cu accesorii ale realităţii pe care o parcurg. Ocupaţia colegilor mei din agenţie este aceea de a inova, în fiecare zi, ridicând ștacheta propriei creativităţi, legat de campanii, de instrumente, proiecte şi procese, legat de fondul și forma în care adevărurile frumoase ajung mai eficient către public. Cei mai mulţi dintre oamenii pe care îi întâlnesc sunt poleiţi cu atitudinea specială de a construi un mâine mai senin decât arăta ieri. Am învăţat în timp că gândirea critică şi pasiunea pentru nou sunt cele două particule de nobleţe ale minţilor inovatoare în orice domeniu. Neastâmpărul social, curiozitatea profesională, apetenţa pentru cunoaştere aprofundată dimpreună cu îndrăzneala de a aşeza lucrurile pe hartă altfel decât sugerează terenul sunt tot atâtea forme de manifestare a spiritelor creative, a atitudinii inovatoare. Mă fascinează faptul că astăzi trăim deopotrivă un prezent febril şi viitorul, în timp ce îl imaginăm. Nu doar tehnologia determină mutaţiile şi transformările pe care le parcurgem. Ar fi superficial să credem că doar în domeniul IT sunt răsturnate modele, credinţe și obiceiuri ale societăţii trecute. Invit cititorii să parcurgă colecţia de gânduri şi poveşti pe care o oferă această carte, 100 de eseuri care descriu semnificaţia lui „altfel”, în tot atâtea feluri diferite, și le promit bucuria de a descoperi că există minţi neştiute care transformă visele în realitate. Este un prim volum dedicat inovaţiei, născut din grija noastră de a celebra valorile, de a reuni pasiuni şi preocupări, de a împărtăşi celorlalţi că şoapta unui necunoscut poate influenţa viaţa noastră mai mult decât strigătul unui triumf consacrat”.

marius stoianMarius Stoian, „Resurse pentru optimizare umană”

„Noua normalitate, a provocărilor atipice în forma continuată, incumbă un alt consens social în carapacea unui noi echilibru global și obligă, în lateral, la regândirea sensurilor și semnificațiilor inovației.
Accelerarea globală a proceselor, dar şi ruperea ierarhiilor dintre vitezele specifice ale diferitelor procese, operațiile cu numere colosale, reduc paradoxal din ponderea argumentului.

Emoția este fi primul mag al acestui noului consens.
Ideea, învelită in emoția personalizată,  străbate rețelele de conectare socială cu viteza unui gând prin circuitele neuronale.
În lava fierbinte a minții omeneşti, receptarea realității se face deja într-un alt mod. Cu altă rezonanță.
Dintr-un punct de vedere, ceea ce numim astăzi inovație va fi curând o stare de normalitate ubicuă, o condiție a supraviețuirii individuale și sociale.
Pentru toate acestea, „optimizarea umană” este și o provocare și un răspuns.(…).

Ca întreg, volumul de față este o tribună pentru un polifonic exercițiu de storytelling, cu adâncimi şi profunzimi de gând și nicicum un compozit academic arid.
Este pulsul viu al unei părți a noosferei vizionare româneşti. Autenticul răzbate din fiecare pagină, nu neapărat în expresii super-şlefuite stilistic, ci magmatic, în ritmul și fluxul pasional propriu inovatorului, al celui care schimbă norma sau habitusurile”

manuela plapcianuManuela Plăpcianu, „Educație”

„Textele ce urmează nu sunt suma unei cercetări exhaustive, nici rezultatul unei analize adănci, academice, nici nu sunt urmarea unui proces de selecție cartezian. Capitolul pe care îl coordonez este mai degrabă un decupaj ad libitum, din cealaltă realitatea a educației românești.

Aceste texte, poartă semnaturile unor personalități care în ciuda diferențelor de abordare, stilistică, experiență, statură, zel ori cuprindere, sunt bântuite de cel puțin doua neliniști, pentru care au fost invitați să dea dovezile lor personale de „se poate și altfel”.

Întâi ar fi implicarea și responsabilitatea reală față de educația românească și în al doilea rând, capacitatea lor nesfârșită, ca în ciuda a tot și a toate, printr-o abordare „altfel”, au reușit să transforme în realitate varii programe educaționale, facând posibil ceea ce nimeni nu credea a fi posibil”.

Andrei BortunAndrei Borțun, „Antreprenoriat social”

„Înca din anul 2002, când am inițiat Gala Societății Civile, ne-am propus să promovăm sectorul neguvernamental din România, iar această carte poate fi o tactică importantă a acestui proiect amplu care se află, probabil, doar la jumătatea calendarului său.

Ce veți regăsi parcurgând cele zece materiale? O radiografie a sectorului ONG românesc, o imagine a stadiului fiecărui domeniu în parte. Vă propunem idei, proiecte sau studii de caz excepționale, gândite, analizate sau dezvoltate de zece oameni excepționali.

Dar ceea ce este și mai important în acest demers este „fotografia de grup”. Pentru că îmi doresc să știe cât mai mulți români că există printre noi oameni care fac lucrurile să se miște. Și să îi aplaudăm constant.  Nu doar o dată pe an”.

marcel focaMarcel Foca, „IT&C”

„Observăm cu toții că românii, fie la nivel individual, fie la nivel de firme sau corporații, primesc recunoaștere deschisă pentru rezultatele pe care le produc. Nu este vorba atât despre efort (despre cât de mult muncesc), cât despre valoarea rezultată din munca lor. Aceste rezultate dovedesc abilități de tip inteligență și adaptabilitate, care sunt valorificate de sistemul de organizare care dorește să le aibă.

Principala nemulțumire a românilor despre România vizează sistemul de guvernare din România. Vedem cum guvernanții parcă sunt împotriva tuturor, cum sabotează inițiativele private și sociale, cum se sabotează chiar și pe sine. În acest context românii cu inițiativă care au decis să rămână (și) în țară caută să ne spună cât de importante sunt incubatoarele de afaceri, cât de importantă este deschiderea mediului universitar către proiectele private (comerciale și de cercetare), cât de importantă este determinarea guvernanților și a edililor locali de a sprijini (sau măcar de a nu bloca) inițiativele private care generează creștere sustenabilă. Veți vedea cum suplinesc insuficiența serviciilor publice, în același spirit: servicii gratuite, deși sunt private și nu publice.

Recomand lecturarea tuturor celor 10 lecții de viață despre inovarea în IT&C”.

clara volintiruClara Volintitu, „Cultură, evoluție cognitivă și cercetare”

„Pe fundalul voalat al marilor progrese și reușite din cercetare și inovație tehnologică rezidă întrebări fundamentale cu privire la supraviețuirea și progresul umanității. Oricât de rar este promovată această idee astăzi, în epoca consumerismului și a selfie-ului, mai mult decât bunăstarea indivizilor, esențială rasei umane este evoluția societală. Suntem parte dintr-un sistem ce funcționează prin sinergia componentelor.

Astfel, propunem aici o analiză realizată de tineri profesioniști români, ce în domenii diferite, dar complementare—de la IT&C la artă contemporană, reflectă mecanismele de internalizare și procesare intelectuală și cognitivă a normelor culturale. De la schimbări de paradigmă, la diversificare, toate contribuțiile acestei secțiuni au în comun efectele inovative generate prin multiplicarea conexiunilor sociale”.

bogdan-gavrila-300x196Bogdan Gavrilă

„Civilizaţia actuala se afla în mijlocul unei revoluţii, iar inovaţia se produce acum cu viteze mari în toate domeniile. Noile tehnologii emergente beneficiază de abordări multidisciplinare şi au la bază seturi de date complexe, intercorelate – convergenţă crescută între diferitele domenii ştiinţifice şi tehnologie facilitează abordările holistice profunde ale cunoaşterii. Domenii studiate separat în trecut sunt acum dezvoltate şi integrate împreună de biologi, ingineri, fizicieni, programatori sau experţi în nanotehnologii. Mai mult, tehnologiile emergente devin din ce în ce mai relevante şi sunt dezvoltate în cadrul unor iniţiative deschise sau colaborative care implică specialişti din toată lumea. Odată procesul pornit cu revoluţia din neolitic, a devenit clar ca inovaţia este ireversibilă şi că a avut un rol major în schimbarea societăţii noastre. La fel, inovaţia va continuă să transforme din punct de vedere economic, social şi politic viitorul apropiat al omenirii”.

Marius GeantaMarius Geantă, „Medicină”

” Se spune că medicina este artă și știință. Presupune creație și efort intelectual continuu, pasiune și dorința de a face totul pentru binele oamenilor. Progresele în medicină se înregistrează cu o viteză amețitoare, din ce în ce mai mare cu fiecare an. Și nu ar fi posibile fără aportul unor inovatori, al unor oameni care au capacitatea de a gândi altfel decât ceilalți, dincolo de limitele momentului și de timpul istoric pe care-l trăiesc.

Medicina nu este o știință exactă, ci se comportă ca un organism viu, aflat într-o continuă împrospătare. Informația medicală se schimbă rapid, dar ceea ce rămâne, ca un sediment de aur în albia istoriei, reprezintă tocmai acele contribuții unice, specifice fiecărei etape istorice, fiecărei discipline sau fiecărui mod de a înțelege sănătatea și boala.

Am strâns, în paginile care urmează, câteva povești de viață și istorii profesionale care definesc inovația din medicina românească de ieri, de astăzi și de mâine”.

iuliana stanIuliana Stan, „Soluții pentru provocări viitoare”

„Ideea care îi animă pe cei zece tineri (și nu numai pe ei) este legată de pasiune și de stabilirea unui plan concret prin care să și-o urmeze. Am fost bombardată în ultimii ani de discursuri motivaționale și de revelațiile oamenilor în toată firea care decideau brusc să își urmeze pasiunile.

Dar determinarea acestor oameni cu vârste cuprinse între 11 și 35 de ani de a nu se îndepărta de pasiunea și de dorința lor de a face UN lucru mai bine decât alții, de a face UN lucru care să îi facă diferiți de ceilalți și de a nu da înapoi niciUN pas de la drumul lor mi-a schimbat percepția despre viitor și despre contribuția pe care România o va avea, și de acum înainte, la schimbările și la viitorul lumii”.

radu munteanuRadu Munteanu, „Inovații All-Time”

„Cercetarea creativă şi inovarea este un proces complex fiindcă presupune, pe lângă profesionalism, multă imaginaţie şi dinamism spiritual. Multe lucruri se învaţă, altele se dobândesc, iar altele vin pe neaşteptate.

Istoria ne-a învăţat de atâtea ori ce înseamnă jocul hazardului şi al necesităţii în marile bifurcări ale sale. Dar, istoria ştiinţei ne spune că dacă cineva vrea să ne înveţe un adevăr, trebuie să ne ducă până acolo unde putem să-l descoperim singuri. Dacă ştim să cercetăm…

Putem filosofa mult, dar se pare că adevărul este cel mai teribil pat al lui Procust, pe măsura căruia trebuie ajustat necontenit omul. Omul, această fiinţă inconstantă prin definiţie, se roteşte mereu în jurul adevărului, evaluând, căutând şi cercetând”.


 

BIOGRAFII AUTORI

 

image1Mihaela Nicola (n. 1 ianuarie 1968) este doctor în medialogie, consultant de comunicare strategica, autor a trei cărţi de specialitate şi două volume de beletristică. A fondat agenţia The Group, lider de piaţă in industria comunicării, este membru Chatham House UK, membru Aspen Institute, fondator Club România si New Strategy Center.

image2Marius Stoian s-a născut la 3 septembrie 1970, la Bucureşti. Este publicist, scriitor, licenţiat în jurnalism şi ştiinţele comunicării (1996). În prezent, şi-a extins preocupările şi studiile în domeniul relaţiilor internaţionale, cu precădere pe zona organismelor informale: este consilier personal al preşedintelui World Policy Conference, membru al Chatham House, Londra, colaborator al Institutului Aspen România, membru fondator al Clubului România. În 2011 şi 2013 a fost introdus de prestigioasa revistă Foreign Policy în „Top 100 de nume româneşti care pot mişca lucruri cu puterea ideilor sau exemplului”. Lucrări publicate: Şapte teme fundamentale pentru România (coordona-tor, 2014), Proiectul România, I (2012), Proiectul România. Gânduri, idei, însemnări, II (2013), 8215 (2010) – Premiul pentru debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2011), România noului val (coodonator, 2015) și Romania’s New Wave (ed. în limba engleză).

image3Manuela Plăpcianu este preşedinte şi fondator Education for All. Bancher de top, cu o experienţă de 20 de ani în pieţele financiare, Manuela a dezvoltat şi coordonat proiecte bancare complexe pentru ABNAMRO, Citibank (VP), HVB Unicredit Ţiriac (VP), EFG EuroBank Bancpost (CEO). Ca acţionar şi CEO al Grupului Artmark (Casa de Licitaţii Artmark, ArtSociety, Institutul de Management al Artei, Artmark Historical Estates, Art Games, Art Exclusive, Lavacow etc), în mai puţin de şase ani, a contribuit decisiv la reformarea, democratizarea şi profesionalizarea pieţei de artă româneşti. În 2015, a înfiinţat Fundaţia Education for All, prin care oferă copiilor din mediul rural, cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani şi acces limitat la resurse, o platformă educaţională, complementară educaţiei şcolare, adaptată nevoilor şi schimbărilor din societate, pentru a creşte şansele, gradul de integrare şi utilitate socială a copiilor. Manuela are un EMBA cu Washington University, o licenţă cu Colegiul Bancar ABNAMRO, un program ISEAD, o certificare în Coaching cu Columbia University etc.

image4Petre Guran este doctor în istorie (École des hautes études en sciences sociales, Paris), cercetător ştiinţific la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, visiting professor la Universitatea Princeton (SUA), alumnus New Europe College; autor al unor volume şi studii dedicate antropologiei religioase şi istoriei intelectuale a formelor de putere în lumea bizantină şi post-bizantină.

image6Ionuţ Soleanicov este cetăţean american de origine română. Cu peste zece ani de experienţă în domeniul serviciilor financiare, consultanţă în management şi educaţie, Ionuţ este CEO şi cofondator al Teach for Romania. El a fost anterior Senior Associate pentru McKinsey şi analist de investiţii pentru Departamentul de Sănătate şi Educaţie la International Finance Corporation, unde a dezvoltat facilităţi de creditare pentru programe de studiu în parteneriat cu bănci locale din Mexic, Egipt, Ghana, Kenya. Ionuţ are un MBA de la Harvard Business School, un MPA ID de la Harvard Kennedy School şi o licenţă de la Universitatea Columbia.

image5Angela Dobrescu, sociolog, este implicată în proiecte de management al patrimoniului cultural, redesign al unor instituţii culturale precum şi programe de schimbare socială şi sincronicitate culturală. A coordonat programe pilot de pedagogie muzeală şi a iniţiat şi eficientizat parteneriate între şcoli şi muzee din mai multe oraşe din ţară, în acelaşi timp, sprijinind direct elaborarea de instrumente de lucru de reinterpretare a muzeelor. Din anul 2009, coordonează proiecte de istorie şi identitate locală – o colecţie de carte pentru copii în cadrul căreia sunt publicate naraţiuni ale istoriei locale din diferite oraşe din ţară, în variantă bilingvă.

image7Florin Munteanu este doctor în inginerie industrială, specializat în aplicaţii ale ştiinţei complexităţii în inginerie, econofizică, geodinamică şi mediu, precum şi în politici de integrare în educaţie a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi secretar ştiinţific al secţiei de ştiinţe geonomice. Membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România şi secretar ştiinţific al secţiei de Ingineria Minelor, Petrolului şi Geonomiei, fondator şi şef al Catedrei UNESCO de Geodinamică din cadrul Academiei Române, Institutul de Geodinamică, profesor asociat în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Aplicate a Universităţii „Politehnica” din Bucureşti, preşedinte fondator al Centrul pentru Studii Complexe – centru UNESCO, iniţiator al programelor de cercetare NEXUS.

image8Prof. univ. dr. Ioana Bican (Bot), predă cursuri de Literatură română, Istoria ideilor literare şi Mediere culturală la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai, pe care a absolvit-o în 1986. Este director de studii al masteratului de Studii literare româneşti şi al Şcolii doctorale de studii lingvistice şi literare din UBB. Profesor invitat la prestigioase universităţi europene (Roma, Florenţa, Zurich), a participat la proiecte de cercetare internaţionale, realizate de UBB în colaborare cu universităţile din Fribourg (Elveţia), Roma şi Florenţa.Este autoarea primei cronologii multimediale a literaturii române. Premiul Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România (2007). Premiul „Marian Papahagi” (2009).

image9Marian Staş (n. 1961). Studii: Academia Militară

– calculatoare electronice (1985); Universitatea din Bucureşti – matematică-informatică (1996); Academia Tehnică Militară – doctorat, fiabilitate software (2002); Universitatea Harvard, John F. Kennedy School of Government (Harvard Kennedy School)

– masterat în administraţie publică (1999). Publicaţii: 14 cărţi (autor sau coautor); aprox. 200 articole (autor sau coautor); 13 cărţi (îngrijire; prefeţe/ postfeţe). Blog: http://adevarul.ro/blogs/marian. stas

image10Şerban Iosifescu are peste 35 de lucrări publicate în domeniul educaţiei. 13 ani experienţă didactică în învăţământul preuniversitar, 16 ani experienţă în cercetarea educaţională, 22 ani de experienţă în formarea cadrelor didactice şi a managerilor şcolari, 18 ani experienţă în consultanţa educaţională la nivel naţional şi internaţional, 15 ani experienţă în învăţământul superior. Expert european şi internaţional, de zece ani preşedinte al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar.

image11Traian Brumă s-a dedicat în ultimii zece ani restructurării sistemului universitar românesc. A început prin înfiinţarea unui ONG studenţesc, a condus departamentul de educaţie din Alianţa Naţională a Studenţilor, a fost membru în consiliul executiv al Agenţiei pentru creşterea calităţii în învăţământul superior. În 2007 a înfiinţat CROS, pentru a dezvolta un model alternativ de educaţie universitară, bazat pe implicarea studenţilor, cooperare cu comunitatea şi proiecte practice. În 2013, a lansat prima Universitate Alternativă, un program de învăţare personalizat şi bogat în experienţe, creat împreună cu profesionişti din mediul de afaceri şi din educaţie.

image12Cristian Hâţu este membru fondator şi preşedinte al Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale. A studiat Geofizica şi Filosofia la Universitatea din Bucureşti şi a urmat un stagiu de instruire la Universitatea Ludwig Maximilian din München. În prima parte a carierei, a lucrat în cercetare în domeniul geofizicii; printre altele, a fost director al Observatorului Geofizic al Românei). Ulterior, s-a specializat în domeniul filosofiei ştiinţei (şi-a luat doctoratul în domeniul istoriei şi filosofiei ştiinţei în 2005) şi a predat la Facultatea de Filosofie până în 2009. Cel mai important program în domeniul educaţiei în care s-a implicat a fost cel de reformare a predării fizicii în învăţământul preunivesitar, pe care l-a demarat în 2011.

image13Octavian Sever Coifan. Absolvent al Universităţii Politehnice Timișoara (2002), olimpic naţional la fizică și chimie, a urmat cursurile Facultăţii de Farmacie din Timișoara și a absolvit Institutul Superior de Parfumuri și Cosmetice din Versailles (2006) cu specializarea parfumerie fină. A publicat patru volume de istoria parfumurilor, a susţinut în Paris multiple conferinţe despre arta olfactivă contemporană, a semnat numeroase articole în presa internaţională fiind membru expert al juriului care decernează anual Oscarul parfumurilor în Franţa. A creat parfumurile omagiale ale Universităţii de Artă și Design din Cluj (2014).

image14Demetrius Tănase se dedică total proiectelor pe care le dezvoltă, și dorește întotdeauna să atingă cea mai bună variantă posibilă a unui produs. În cadrul colaborării cu producătorul român Electromagnetica, Demetrius a dezvoltat designul și a urmărit întreg procesul de producţie pentru corpul de iluminat „Igrego”, lansat în anul 2015.

image15Andreea Zaharescu este iniţiatoarea organizaţiei Upside Down, ale cărei baze le-a pus în anul 2012, inspirându-se din experienţa ei în India. Studiile în domeniul marketingului şi al cercetării de piaţă, dar şi experienţa dobândită anterior pe partea de marketing şi comunicare la Green the Gap s-au dovedit a fi extrem de utile şi în dezvoltarea asociaţiei proaspăt înfiinţate.

Andreea îşi propune să fie un model în ceea ce priveşte iniţiativele sustenabile din societate. Încurajează conceptul de upcycling, produsele realizate în atelierul Upside Down fiind o mostră a filosofiei sale de viaţă.

image16Ștefania-Miruna Bulboacă se înscrie în rândul tinerilor antreprenori români, din mai 2011, când a lansat brandul propriu de vestimentaţie la comandă, pentru doamne, Choices – Custom Made and Ready-to-Wear. Se descrie ca fiind „un designer autodidact, un profesionist format, în special, prin provocările jobului ales, şi mamă a unui băieţel minunat.” Ștefania este absolventă a Universităţii Spiru Haret, facultatea de Marketing & Afaceri Internaţionale și a Universitaţii Bucuresti, secţia Administraţie şi Afaceri. În prezent, deţine funcţia de vicepreședinte Parteneriate în cadrul Professional Women’s Network România, o asociaţie nonprofit bazată pe voluntariat. „Sunt dedicată total crezului Choices – acela de a oferi clientelor noastre, încredere și bucurie, prin natura activităţii mele de zi cu zi. Cred cu tărie într-o viaţă echilibrată, în implicarea femeilor în societate și nu în ultimul rând, că iubirea poate transforma oamenii.”

image17Elena David este absolventă a Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimic, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, cercetător ştiinţific gradul I, doctor în ştiinţe chimice, şef laborator la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) Râmnicu Vâlcea. În ultimii ani, deţine numeroase invenţii în domeniul mediului şi energiei, multipremiate la diferite manifestări şi saloane internaţionale de invenţii A pre-zentat numeroase lucrări în cadrul conferinţelor şi congreselor ştiinţifice internaţionale, are publicate peste 140 de lucrări ştiinţifice în diferite publicaţii naţionale şi internaţionale de prestigiu. Premii: „Best Cited Author Certificate” de către JMPT – Elsevier (2005-2008), Premiul WIPO (2012-2914); membru al Academiei Mondiale de Materiale şi Inginerie (WAMME), academie care i-a decernat Medalia de argint cu zirconiu (2005), Medalia de aur (2013), „Honorary Award of Prof. Fryderyk Staub Golden Owl” (2015). Din anul 2015 este membru al Juriului Internaţional al Salonului Internaţional Eureka-Innova, Bruxelles, Belgia.

image18Vlad Stanciu, economist, absolvent al Universităţii de Vest din Timişoara, a adus în cinci ani de zile Clusterul ROSENC de la înfiinţare până în primele 111 clustere din UE, în calitate de Director Executiv. Promotor al inovării colaborative, a participat la înfiinţarea pana în prezent a şase start-up-uri inovative, fie în calitate de asociat, fie administrator, fie ambele. Următoarea prioritate a sa este dezvoltarea componentei de incubator în cadrul clusterului, atat pentru afacerile inhouse, cat şi pentru cele atrase.

image19Prof. dr. ing. fiz. Constantin-Marin Antohi, preşedintele Societăţii Inventatorilor din România. Lucrări ştiinţifice publicate: opt cărţi, peste 100 de lucrări ştiinţifice şi 80 brevete de invenţie. Decoraţii şi premii: peste 100 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, printre care Ordinul naţional „Serviciul Credincios” în gradul de „Cavaler” acordat de preşedinţia României pentru rezultate remarcabile obţinute în activitatea de cercetare ştiinţifica şi inventica şi contribuţia la recunoaşterea internaţionala a creativităţii româneşti

image20Cătălin Butmălai s-a născut la Bucureşti, însă a copilărit într-un sat din Munţii Apuseni, numit Bă-lioara. A crescut lângă bunicul său care construia biserici de lemn, de unde şi afinitatea de mai târziu pentru construcţiile din lemn. A urmat apoi Facultatea de Calculatoare din Cluj-Napoca. Având mereu o înclinaţie spre tehnologie şi experimente, a pus bazele Fundaţiei pentru Inventică şi Tehnologii Sustenabile „Justin Capră”, în cadrul căreia a luat naştere şi conceptul caselor Soleta. În prezent, combină experienţa în construcţii cu pasiunea pentru inovaţie. Susţine orientarea către construcţiile ecologice, sustenabile din lemn, care pot oferi o fuziune mai organică între locuinţa omului şi natură.

image21Dumitru Ciprian Vîntdevară este muzeograf la secţia de Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad, membru fondator al Astroclubului „Călin Popovici” din Galaţi.

image22Cristian Presură s-a născut în 1971, la Voineasa, şi a urmat studiile facultăţilor de electrotehnică şi fizică. A lucrat la Institutul de Fizică Atomică Măgurele, iar în 2002 a obţinut doctoratul în fizică la Universitatea Gröningen, Olanda. În prezent este cercetător la compania Philips, Olanda. S-a specializat în domeniul senzorilor medicali. Împreună cu echipa sa, a inventat şi introdus pe piaţă primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici. A publicat mai multe zeci de lucrări şi brevete de invenţie.

image23Andrei Borţun este în prezent CEO al The Institute / Mișcarea Industriilor Creative din România, președinte al Fundaţiei „Gala Societăţii Civile” și Partener în cadrul agenţiilor „Daescu Bortun Olteanu” și “Rusu + Bortun Brand Growers”. Printre cele mai importante proiecte iniţiate și organizate: Festivalul European de Publicitate AdPrint, din anul 1998, Festivalul de Comunicare Digitală Internetics, din anul 2001, Gala Societăţii Civile, din anul 2002, Art Directors Club România, din anul 2008, Romanian Design Week, din anul 2013, Festivalul Facultăţilor Vocaţionale și Creative DIPLOMA din anul 2014. În anul 2011, Andrei Borţun a iniţiat proiectul editorial INSTITUTE, The Magazine, revista industriilor creative din România și a inaugurat hub-ul The Institute, un spaţiu care în cinci ani a găzduit peste 500 de evenimente dedicate societăţii civile și industriilor culturale și creative.

image24Mircea Toma. Absolvent de psihologie al Universităţii Babeş Bolyai, a rămas fidel profesiei timp de 20 de ani; la începutul anilor ’90, cariera academică a intrat în coliziune cu cea de ziarist şi, respectiv, cu cea de activist pentru drepturile omului; a câştigat activistul – este membru fondator al ActiveWatch, o organizaţie care promovează libertatea de exprimare şi care luptă împotriva discriminării; totuşi, mai predă la Universitatea din Cluj şi mai scrie pe ascuns la Kamikaze.

image25Simona David-Crisbăşanu este lider al Asociaţiei ROI şi coordonator al proiectelor Zburd–Educaţie prin coaching şi Adoptă un liceu. A lucrat cu sute de profesori, elevi şi părinţi şi, de câţiva ani, este implicată în formarea Coaliţiei pentru Educaţie, lansată în iunie 2015. În 2014, Foreign Policy România a nominalizat-o pe Simona printre cei 100 de români care, prin puterea ideilor sau a exemplului, mişcă lucrurile în România, iar Revista Avantaje i-a acordat premiul Femeia Anului 2014 pentru Excelenţă în Educaţie.

image26Nicolae Done este absolvent al Harvard College şi doctorand în economie şi politici de sănătate la Johns Hopkins School of Public Health. În prealabil, cercetător la Harvard School of Public Health, unde a participat la proiecte de cercetare a sistemelor medicale din peste zece ţări. În 2012, a cofondat Observatorul Român de Sănătate (ORS), o organizaţie nonprofit al cărei obiectiv este îmbunătăţirea serviciilor medicale din România prin publicarea de studii obiective şi de calitate.

image27Oana Preda este director, cofondator la Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe –, trainer, consultant, activist civic. Lucrează în sectorul neguvernamental din 1996: a început la Asociaţia Pro Democraţia, apoi la Institutul Naţional Democrat. În 2006, a fost unul dintre fondatorii CeRe, unde acum ocupă funcţia de director. Pe lângă activitatea profesională, Oana este un activist civic prezent în multe cauze relevante pentru societatea românească.

image28Născut în februarie 1975, la Târgu-Mureş, oraş odinioară frumos şi verde, Szakacs Laszlo a petrecut mult timp la casa şi grădina bunicii. Nu întâmplător, atracţia către natură este veche, astfel, după terminarea şcolii din Tg.Mureş, s-a orientat către Facultatea de Biologie şi Geologie de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, obţinând în 1997 licenţa în biologie, specializarea Ecologie şi protecţia mediului. După 4 ani petrecuţi în învăţământ a fost captat de lumea vie a sectorului civil, fiind implicat în numeroase proiecte, programe şi activităţi din domeniul protecţiei naturii.

image29Florin Stoican este de profesie geolog, preşedinte voluntar al Asociaţiei Kogayon (www.kogayon.ro), cu care a înfiinţat, în studenţie, Parcul Naţional Buila-Vânturăriţa (www.buila.ro), în administraţia căruia a lucrat cinci ani. A coordonat în ultimii 12 ani zeci de proiecte în domeniile conservării naturii, administrării ariilor naturale protejate, educaţiei ecologice, ecoturismului, dezvoltării durabile a zonei, printre care şi înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti, coordonând echipa care a realizat studiul de fundamentare ştiinţifică.

image30Doru Buzducea este profesor universitar şi decan al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti. Director al Centrului de Cercetare şi Inovaţie în Servicii Sociale, preşedinte al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali şi preşedinte al Asociaţiei Şcolilor de Asistenţă Socială din România. Editor-şef al Revistei de Asistenţă Socială. Autor şi coautor al numeroase cărţi, studii şi articole de specialitate publicate în ţară şi străinătate pe teme legate de asistenţă socială, probleme sociale, grupuri de risc ridicat, globalizare şi psihologia pierderii.

image31Din anul 1990, Laila Onu este implicată în promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Expert în domeniul serviciilor sociale pentru persoane cu dizabilităţi, certificat de Handicap Internaţional şi EASPD, a reprezentat România în Parlamentul European al Persoanelor cu Dizabilităţi. De 20 de ani, conduce Fundaţia „Pentru Voi”, unul dintre pionierii economiei sociale în România, care oferă servicii sociale pentru 200 persoane cu dizabilităţi intelectuale şi administrează o întreprindere socială care oferă locuri de muncă pentru 35 de persoane cu dizabilităţi intelectuale.

image32Costel Popa a fost director al Asociaţie Pro Democraţia şi apoi al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta. A fost Secretar General al ENEMO (European Network of Election Monitoring Organizations). În prezent, este preşedinte al organizaţiei Ecopolis, organizaţie care asigură secretariatul Coaliţiei pentru Mediu din România. Ecopolis a realizat primele analize independente pe tema calităţii aerului şi a calităţii apei din Bucureşti şi a dezvoltat legea pentru promovarea achiziţiilor publice verzi în România.

image33Oana Năsui este manager cultural, specialist în comunicare şi trainer acreditat. Are experienţă de 10+ ani în comunicare culturală şi management cultural. Este freelancer, cu diferite proiecte în derulare: managing partner la o galerie de artă contemporană – Năsui collection & gallery (www. cosminnasui.com) –, director dezvoltare culturală pentru un muzeu privat – PostModernism Museum (www.postmodernism.ro) –, consultant în planificare culturală şi în comunicare, trainer. Profil profesional: http://ro.linkedin.com/in/oananasui.

image34Mihai Nadin, născut în data de 2 februarie 1938 la Braşov, a absolvit Facultatea de Electronică la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Facultatea de Filozofie la Universitatea Bucureşti, unde şi-a luat şi doctoratul în Estetică. Experimentele sale în domeniul graficii de calculator (pionierat in acest domeniu începând cu 1964-1965) i-au adus recunoaşterea pentru contribuţii la o noua estetică. A dobândit un titlu postdoctoral (Logică, Filosofie şi Teoria ştiinţei) la Universitatea Ludwig Maximilian din München şi unul la Johns Hopkins University, în circuite neurale. Educaţia sa este interdisciplinară ca şi întreaga activitate de cercetare pe care o susţine. Are la activ peste 200 de publicaţii academice pe aceste teme, şi peste 33 de carti. A ţinut, şi continuă sa ţină, conferinţe în lumea întreagă. Mihai Nadin a întemeiat computational design ca disciplină, şi a coîntemeiat studiul modern al sistemelor de anticipare. În 1994 a înfiinţat primul Institut de Cercetare a Sistemelor de Anticipare – antÉ. În 2004 institutul a fost invitat sa devină parte a sistemului de cercetare ştiinţiifică din cadrul Universităţii Texas din Dallas. A predat la Universitatea Stanford, la Universitatea California-Berkeley şi la Universitatea din Bremen; este Distins Fellow al Institutului de Studii Avansate Hanse Wissenschaftskolleg (Delmenhorst, Germania), unde coordonează o reţea internaţională de oameni de ştiinţă preocupaţi de domeniul anticipaţiei. Din 2004, este Ashbel Smith Professor la Universitatea Texas din Dallas. În cariera sa universitară, a avut peste 12 000 de studenti şi peste 500 de doctoranzi. Mulţi dintre ei sunt activi în universităţi şi firme bine cunoscute în întreaga lume.

image35Daniel David (n. 23 noiembrie 1972, Satu Mare) este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, preşedintele International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din Ro-mânia, filiala Cluj (2004-2012) şi al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România (2000-2011). În prezent (2009-), este profesor asociat (adjunct professor) şi la prestigioasa instituţie medicală Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA şi directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA, un institut de referinţă la nivel internaţional pentru cercetarea şi practica în psihoterapie şi sănătate mintală. De asemenea, este membru al Scientific Review Group în Social Sciences în European Science Foundation.

image36Ovidiu Teşileanu s-a născut în 1980 la București. I-a plăcut fizica încă din școala generală și liceu, când n-a pierdut nicio ocazie pentru a participa la olimpiadele școlare. A urmat cursurile Facultăţii de fizică a Universităţii din București, apoi a făcut studiile de doctorat la Universitatea din Torino, în domeniul astrofizicii. După doctorat, în 2009 a re-venit în ţară cu un proiect pentru înfiinţarea unui laborator de astrofizică computaţională la Universitatea din București. Din 2011 s-a alăturat proiectului ELINP, participând la toate fazele acestuia, începând de la scrierea aplicaţiei pentru obţinerea finanţării europene.

image37Andrei Boruzescu este un regizor de film şi antreprenor român născut pe 10 august 1988, în București. Cofondator al companiei Holosee (împreună cu Cosmin Dobrescu, Ispas Alexandru Aurelian, Lucian Popa și Alexandru Popescu). A absolvit Colegiul Naţional Cantemir Vodă şi a urmat apoi cursurile Universităţii Naţionale de Artă Teatrală și cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București (UNATC) la facultatea de Regie Film și TV, la clasa profesorilor Doru Niţescu și Marius Șopterean. Acolo i-a mai avut profesori pe: Laurenţiu Damian, Elisabeta Bostan, Cristian Tudor Popescu, Florin Mihăilescu, Adina Petrescu. A regizat câteva scurt-metraje, ultimul dintre ele, intitulat „Căutare”, a fost premiat la un festival internaţional de la Roma. După terminarea studiilor a lucrat ca grafician 3D, editor video, asistent script supervisor și operator de imagine. A lucrat pentru: Mediafax, Media Pro, Acasă TV, LTV, TVCITY etc.

image38Sabin Șerban. Absolvent al Universităţii de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Sabin a fondat în 2015 Augmented Space Agency, împreună cu Cip și Andrei. Urmărește cu interes, încă din timpul facultăţii, posibilităţile oferite de tehnologiile digitale în proiectarea de arhitectură. De aceea a ales să-și dedice o mai mare parte a timpului explorării diferitelor posibilităţi de implementare a acestor tehnologii, atât pentru îmbunătăţirea proceselor existente cât și pentru dezvoltarea unora complet noi.

image39Bogdan Alexandru Deaky s-a născut la Iaşi în anul 1981, unde a copilărit pana la vârsta de nouă ani. Următorii nouă ani i-a petrecut în Miercurea Ciuc, până când s-a mutat pentru studii universitare la Braşov.

A absolvit facultatea în domeniul Ingineriei Tehnologice în 2004. A obţinut titlul de doctor în 2009 în domeniul Ingineriei Mecanice şi a terminat un program de pregătire postdoctorat în domeniul Teleingineriei în 2013. A avansat uşor în viaţa de cercetător, mai ales după ce a realizat prima aplicaţie mobile pentru sistemul iLabs de la MIT. A ajutat la organizare şi a prezidat în cadrul conferinţelor internaţionale din afara tarii, în domeniul laboratoarelor online.

image40Paul Bulencea este fascinat de felul în care pot fi create experienţe care au potenţialul să transforme modul de gândire a oamenilor. Este coautor al cărţii Gamification in Tourism: Designing Memorable Experiences. Speaker și catalizator de inovaţie, Paul lucrează cu companii internaţionale din diferite domenii, este fondatorul asociaţiei studenţești Worldwide Innovative Students in Tourism și lector în vizită la universitaţi din Europa.

image41Dr. Ioana Oltean este conferenţiar la University of Exeter, UK, unde predă arheologie romană și arheologie aeriană. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Conduce cercetări de arheologie aeriană în România din 1998 și este codirector al șantierului Sarmizegetusa din 2014. Publicaţiile ei includ cărţile Dacia: Landscape, Colonization, Romanization (2007), Archaeology from Historical Aerial and Satellite Archives (2013) și Understanding Roman Frontiers (2015).

image42Mircea Manolescu. Născut la 4 ianuarie 1962, la Bucureşti, este atras încă din copilărie de domeniul tehnic şi realizează primele aparate simple din amuzament. Liceul Dimitrie Cantemir (1980), Institutul de Construcţii Bucureşti (1986 – primul brevet de invenţie), inginer stagiar la Centrala de Construcţii Industriale Bucureşti – şantier Călăraşi (1986-1989 participă la construcţia a două laminoare), cercetător la Institutul Naţional de Ştiinţă Aplicată din Lyon (doctoratul: 1990-1994), îmbină cunoştinţele autohtone cu cele din Vest. După terminarea facultăţii petrece aproape 10 ani în Franţa şi se specializează în radiaţii electromagnetice.

Revenit în România din anul 2000, obţine alte brevete în domeniul protecţiei antiseismice. Din 2008 implementează sisteme automate de protecţie antiseismică (Sentinel®) in Romania, scrie un best-seller în acest domeniu.

image43Vasile Pop, n. 26 aprilie 1955, este inginer chimist; a absolvit Liceul Papiu Ilarian Târgu Mureş şi Facultatea de Tehnologie Chimică Timișoara (promoţia 1980). Activitatea profesională şi-a dedicat-o în cea mai mare parte Uzinei de Fotosensibile din cadrul Azomureș (1981–1995)

image44Marcel Foca are peste 20 de ani de experienţă în domeniul tehnologiilor geospaţiale și a creat sisteme informatice de anvergură pentru instituţii publice și private din România. Scopul comun al soluţiilor create și implementate de Marcel Foca împreună cu echipa Intergraph este creșterea calităţii serviciilor publice și, implicit, creșterea calităţii vieţii românilor. Autor sau coautor al mai multor articole și studii din domeniul geospaţial și IT&C, Marcel Foca este activ implicat în Lumea Geospaţială, Club România, Dispeceratul Civic și New Strategy Center.

image45Alexandru Floareş este președintele SAIA, membru fondator, și al Departamentului de Inteligenţă Artificială al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca. Este medic neurolog, având un doctorat în biofizică, un masterat în management și patru ani de studii în matematică aplicată. Coordonează proiecte știinţifice de cercetare şi explorare a reţelelor biologice, reţele şi circuite neuronale ale creierului, metabolice şi căi de semnalizare, reţele vasculare, precum și a sistemelor inteligente de asistare a deciziilor medicale pentru diagnosticul, prognosticul, optimizarea si individualizare a strategiilor terapeutice.

image46Bogdan Herea este un fost olimpic care a studiat cu bursă şi a crescut profesional în Franţa. Odată întors în ţară, s-a implicat pentru a oferi oportunităţi celor care doresc să-şi dezvolte potenţialul. În 2005, a fondat PITECH+PLUS, un grup de companii specializate în consultanţă şi outsourcing pe IT. Firma, care acum a ajuns la 250 de angajaţi, a fost mereu deschisă spre inovaţie. Soluţia pentru a avea oameni pe care piaţa de IT să-i absoarbă cu rapiditate este şcoala privată de IT cu un concept inovativ, ACADEMY+PLUS, fondată în 2014 în Cluj-Napoca.

image47Emil Cristian Gabor este inginer geodez, a absolvit în 1996 facultatea de Geniu, Geodezie şi Construcţii din cadrul Academiei Tehnice Militare din Bucureşti, cu specializarea automatizarea asigurării topogeodezice. După o perioadă scurtă, dar intensă din punct de vedere profesional, la Observatorul Astronomic Militar, a trecut în rezervă, din anul 2004 fiind parte a firmei Gauss srl din Timişoara, lider al pieţei de topografie, cadastru şi geodezie din România. Compania a aplicat în permanenţă soluţii tehnice inovative pentru finalizarea cu succes a proiectelor curente.

image48Silviu Hotăran este Training leader, Managing Director la GKTI Semper Human. A devenit „antreprenor în educaţie” la începutul anului 2009, pasiunea şi obiectivul său fiind schimbarea şi dezvoltarea oamenilor, echipelor şi organizaţiilor, prin antrenamente (training, coaching, mentoring…) orientate pe obiective. În perioada 1996-2008, a fost General Manager la Microsoft, pentru filiala din România şi, mai târziu, pentru Europa de Sud-Est, unde a răspuns de dezvoltarea afacerilor şi organizaţiilor Microsoft din 12 ţări. A absolvit facultatea de Automatică din Universitatea Politehnica din Bucureşti în 1980. Între anii 1980 şi 1991 a lucrat ca cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări pentru Tehnică de Calcul, iar în perioada 1991-1996 a fost General Manager al Ciel Romania. Născut la Oradea în 1955, este căsătorit şi are un fiu de 29 de ani. Alte pasiuni sunt cititul, călătoriile, baschetul şi înotul.

image49Răzvan Bologa (n. 1976) este conferenţiar universitar în cadrul Departamentului de Cibernetică şi Informatică Economică din Academia de Studii Economice din Bucureşti. În paralel cu activitatea academică, a desfăşurat, din anul 2000, o intensă activitate în industria internaţională de IT ca antreprenor, ca expert şi ca inovator. S-a remarcat în domeniul managementului cunoştinţelor prin studierea şi elaborarea de modalităţi inovative de învăţare accelerată a tehnologiilor informatice de către tineri. Din 2013, este preşedinte al Asociaţiei „Clubul Informaticii Economice – CyberknowledgeClub”. Din această postură militează pentru afirmarea României ca putere mondială în industria de IT.

image50Aurel Mihail Băloi este fost ofiţer în Ministerul Afacerilor Interne, licenţiat în Drept şi Sociologie, specializat în Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate. A înfiinţat şi condus ca director Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din Poliţia Română şi a fost consilier al Secretarului de Stat, şeful Departamentului pentru Ordine şi Siguranţă Publică din MAI. Este expert în analiza informaţiilor şi de business, având certificări internaţionale pentru analiză strategică, UML, ERDAS, GeoMedia, manager de proiect şi formator. Predă cursuri de analiza informaţiilor la Facultatea de Administraţie şi Afaceri. În prezent este director general al Intergraph Computer Services.

image51Răzvan Costea-Bărluţiu, născut în Baia Mare în 1977, urmează cursurile Colegiului Naţional Gheorghe Şincai, secţia informatică. Continuă studiile la Cluj, la Universitatea Tehnică şi, urmând firul acelor vremuri, începe să lucreze încă din anul doi de facultate la o firmă de IT din Cluj, BNW Systems, continuând dezvoltarea unui software deţinător al premiului CERF în 1997 pentru cea mai bună aplicaţie românească. În aprilie 2001 pleacă în Statele Unite ale Americii prin programul „Loteria Vizelor” unde lucrează la University of Chicago. Acolo îl întâlneşte pe dr. Fred Behlen, cu care fondează o firmă multinaţională respectate în domeniul Healthcare IT – LAITEK. În 2008, obţine un Executive MBA de la Conservatoire Nationale des Artes et Métiers Paris şi ASE Bucureşti, iar din 2013 este fellow Aspen Seminar for Leaders. Tot în 2013 participă împreună cu alte 23 de firme şi instituţii la formarea celui mai puternic cluster IT din România, Cluj IT Cluster.

image52Voicu Oprean, CEO al AROBS Transilvania Software, conduce una dintre cele mai importante companii de IT din ţară, un business fondat în urmă cu 17 ani. Absolvent al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, specializarea Automatizări şi Calculatoare, este un susţinător al conceptului de „continuous learning”. Deţine acum o diplomă EMBA de la Wu Wien şi urmează cursurile Harvard Business School, precum şi ale London Business School. Îi place să pună pe hârtie strategii de dezvoltare a afacerii şi recunoaşte că, de cele mai multe ori, ideile îi vin în timp ce face sport, pentru că atunci reuşeşte să îşi clarifice mintea. Iar sportul îi întăreşte voinţa, de aceea participă, ori de câte ori are ocazia, la triatloane Ironman.

image53Flaviu Simihăian s-a născut şi a crescut în Năsăud, Bistriţa-Năsăud. La 14 ani, a plecat în SUA ca să joace tenis şi tot acolo şi-a continuat studiile. Are o licenţă în Economie de la Davidson College şi un master în Inginerie şi Proiectare Software de la University of North Carolina. În prezent este CEO al iMedicare şi dezvoltă o aplicaţie software utilizată de peste 4 000 de farmacii din SUA. Aplicaţia creşte valoarea serviciilor farmaceutice oferite către cetăţenii de peste 65 de ani. În timpul liber, Flaviu joacă tenis şi se dedică acţiunilor de voluntariat în cadrul Charlotte University City Rotary Club, în cadrul căreia a deţinut şi funcţia de preşedinte al Clubului. Ca parte a acestui voluntariat, Flaviu a dotat cu echipamente noi în valoare de 40 000 USD un laborator de informatică al liceului din Năsăud.

image54Cristian Dincă, CEO şi fondator al dcs plus, a pus bazele companiei în anul 2002, pe vremea când era student al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii „Politehnica” din Bucureşti. Pasionat de algoritmi şi programare, credea cu tărie în impactul pe care îl are tehnologia asupra societăţii şi asupra dezvoltării acesteia. Motivat de această convingere, Cristian a adus dcs plus între principalii jucători la nivel global de pe piaţa de software dedicat industriei de turism şi operează în peste 45 de ţări.

image55Clara Volintiru, doctor în Economie Politică, este lector la Academia de Studii Economice (ASE) și cercetător în Știinţe Politice, la London School of Economics and Political Science (LSE). Studiile sale includ: Master în Politici Comparate (MSc) – LSE, Master în Știinţe Politice (MRes) – LSE și un MBA – dublă diplomă CNAM/ASE. Ariile sale de specializare acoperă instituţionalismul, administraţie și politici publice, conflicte internaţionale și dezvoltare economică. Cercetările sale s-au publicat în articole academice din ţară și străinătate, în volume editate și monografii. Este analist în cadrul think tank-ului britanic PRIAD și a acumulat experienţă considerabilă în domeniul consultanţei strategice, la nivel internaţional.

image56Radu Cristian Mușetescu este cadru didactic (conferenţiar universitar) în cadrul Departamentului de Relaţii Economice Internaţionale din Academia de Studii Economice, București. Predă discipline precum Mediul internaţional de afaceri, Guvernanţă corporativă comparată și Relaţii internaţionale – teorie și politici. Research Fellow la Fundaţia EURISC, coordonează în prezent Centrul de Studii pe Indochina din cadrul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale.

image57Florin Grosu este cofondatorul Traderion, un startup care oferă o platformă de management al talentelor pentru industria financiară. Traderion a absolvit programul de accelerare QC Fintech din SUA și, ulterior, a primit două investiţii de la un grup de investitori din SUA și de la Seedcamp. Este și președintele Young Leaders Club, organizatoarea unor evenimente la care predau profesori de la unele dintre cele mai bune universităţi din lume, alături de executivi de top din SUA și Europa.

image58Aurel George Proorocu şi-a început cariera ca tânăr antreprenor, la 16 ani, prinzând valul dezvoltării tehnologice al anilor 2000. A ocupat de-a lungul carierei sale diverse poziţii în cadrul departamentului IT, de la inginer la manager, lucrând pentru Companii atât în ţară cât și în străinătate. În prezent, Aurel este participant în cadrul programului Executive MBA al Télécom Ecole de Management Paris și este angrenat în mai multe proiecte de tip startup.

image59Cătălin Popa s-a născut și a copilărit în Bârlad. A urmat cursuri de arheologie la Universitatea Babeș-Bolyai, unde şi-a obţinut licenţa în 2008. La studiile masterale și doctorale la University of Cambridge, s-a axat pe explorarea identităţii de grup, în special în epoca târzie a fierului, precum și pe impactul arheologiei asupra identităţii naţionale contemporane. Din 2014, după susţinerea tezei de doctorat, este cercetător postdoctoral în cadrul Excellence Cluster Topoi, Freie Universität Berlin, urmând ca în 2016 să îşi continue cercetarea la University of Leiden.

image60Cătălina Zlotea este specialist în comunicare vizuală. A absolvit Facultatea de Arte Decorative și Design în cadrul Universităţii de Arte București, precum și Facultatea de Jurnalism și Știinţele Comunicării la Universitatea București. A absolvit un master în design de carte la Universitatea din Reading, Marea Britanie. Cătălina a lucrat pentru o serie de evenimente culturale internaţionale cu ar fi Doha Tribeca Film Festival, TEDx Summit 2012, Richard III, în regia lui Sam Mendes cu Kevin Spacey în rol principal, Ajyal Youth Film Festival, Qumra. Conduce departamentul de comunicare vizuală al Institutului de Film de la Doha.

image61Sonia Coman este doctorandă în istoria artei la Universitatea Columbia din New York. A absolvit studiile de licenţă la Harvard si a lucrat ca stagiara la muzeul Luvru. Sonia scrie si publica articole despre artă, piese de teatru ţi poezii în limba japoneză.

image62Sorana Șerban locuiește la Berlin, unde lucrează pentru Galeria Plan B, iar în timpul liber contribuie la proiectul curatorial insitu. A absolvit masterul în istoria artei moderne și contemporane la Glasgow University și Christie’s Education London, cu proiectul expoziţiei de grup „Where do Uturn? Strategies of subversion in Romanian contemporary art”. În 2014 a curatoriat expoziţia „Performing Print, bringing the RCA archive alive” la Christie’s London în parteneriat cu Royal College of Art.

image63Alexandru Cosmin Buteică a absolvit un dublu masterat în administrarea afacerilor cu speciali-zările „Global Business and Stakeholder Management” și „General Management” la Rotterdam School of Management, Erasmus University. A studiat în Santiago de Chile în cadrul programului de MBA al Pontificia Universidad Católica de Chile și a efectuat studii de cercetare privind bunele practici în dezvoltare durabilă în Danemarca, Emiratele Arabe Unite și China. Actualmente, Cosmin este analist la Banca Mondială fiind implicat în proiecte de asistenţă tehnică vizând creșterea economică sustenabilă și schimbările climatice, concentrându-se pe regiunile Europa și Asia Centrală. Cosmin a fost activ implicat în dezvoltarea mai multor proiecte sociale naţionale și internaţionale și conducerea unor ONG-uri. În prezent, este președintele Fundaţiei C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor și Absolvenţilor Români). În 2015, a fost desemnat Atlantic Dialogues Emerging Leader Fellow de către German Marshall Fund of the United States și OCP Policy Center.

image64Laurenţiu Paicu este o persoană tânără, cu foarte multe lecţii încă de învăţat. Pictează și schiţează de la frageda vârstă de 4 ani, a absolvit Şcoala și Liceul de Arte Plastice și Arhitectură cu cea mai mare medie și și-a finalizat studiile superioare și masteratul la Facultatea de Arhitectură ca şef de promoţie. Se consideră o persoană complexă și foarte încăpăţânată, dar în același timp creativă și versatilă din toate punctele de vedere ale Arhitecturii și Designului, întotdeauna fiind în căutare de noi valori arhitecturale și artistice, aspirând mereu spre atingerea imposibilului.

image65Bogdan Gavri s-a născut la 21 august 1982. Este antreprenor social, voluntar al Centrului de Resurse pentru Societatea Civilă. Între 2005 şi 2010, lansează mai multe startup-uri, în domenii precum resurse umane, publicitate online şi jurnalism on-line; a fost unul dintre iniţiatorii Grupului de Iniţiativă pentru Promovarea Imaginii României şi facilitator al platformei Romanian Energy Forum. Este alumnus al programului International Visitor Leadership Program (IVLP), derulat de US Department of State. Începând cu anul 2010, desfăşoară activitatea de liaison şi secretar al Clubului România. Este unul dintre coordonatorii volumului România Noului Val (2015) și Romania’s New Wave (ed. în limba engleză).

image66Diana Ursachi are o experienţă de peste 11 ani în consultanţă de management, strategie de comunicare şi mobilizarea resurselor umane. Şi-a dedicat creativitatea şi energia organizaţiilor din Europa şi America de Nord în care a lucrat în ultimii 11 ani şi a furat meserie de la oameni care au stabi-lit standarde în domeniul lor. Alături de Deloitte Consulting, Guvernul Statului Oregon, Comisia Europeană sau Magyar Telekom, a lucrat pe proiecte cu impact transfrontalier sau naţional pentru limitarea migrării creierelor, intrarea firmelor europene pe pieţele din Asia, conservarea resurselor de apă potabilă în Europa sau creşterea performanţei şi retenţiei angajaţilor din generaţia Y (n. 1980-1995). Este membră a US Alumni Association şi absolventă Magna cum laude a unui program de MBA.

image67Pavel Antohe, CEO & Founder Kuende, s-a născut în Bucuresti pe 25 mai, în anul 1989. A absolvit Academia de Studii Economice – Comerţ, Bucureşti. Până sa devină obsedat de Kuende, a fost gamer şi avusese la activ mai multe joburi (în diverse domenii). Ultimul job a fost în cadrul Coca-Cola Hellenic România, la care a renunţat pentru a se dedica visului său. I-a plăcut dintotdeauna să lucreze cu oamenii, sa îi fac să zâmbească şi să le ofere toată încrederea şi sprijinul său (până la proba contrarie). Printre puţinele lucruri care ar putea să reuşească să-l deconecteze de la Kuende ar fi un concert de muzică clasică.

image68Radu Oprea a dezvoltat o pasiune pentru domeniul democraţiei participative în urma programului de masterat în politici publice pe care l-a urmat la Universitatea Pepperdine din Los Angeles, SUA. A fost fascinat să descopere multitudinea de metode de implicare a cetăţenilor în procesul decizional pe care instituţiile publice din SUA le folosesc, pentru a presta serviciile publice la cel mai înalt nivel calitativ. Este fellow în cadrul programelor „Community Solutions Program” al Departamentului de Stat American şi German Marshall Fund of the United States.

image69Cosmin Chiriţă este membru fondator al POLIS, unde contribuie cu experienţa din zona de Educaţie, cofondator şi coordonator de training al Youth HUB şi expert pe educaţie nonformală în cadrul Forumului Tinerilor din România. Ca trainer freelancer contribuie la programe şi proiecte de tineret şi educaţie nonformală de peste nouă ani, timp în care a lucrat cu circa 3 000 de cursanţi, în peste 2 000 de ore de training, din aria abilităţilor sociale. De asemenea, una dintre cele mai semnificative experienţe de care beneficiază este cea de Delegat de Tineret al României la Naţiunile Unite, în mandatul 2013-2014.

image70Robert Lupiţu este redactor-şef adjunct şi editorialist la CaleaEuropeana.ro, cofondator POLIS şi World Youth Press şi doctorand la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, având ca arie de cercetare „reasigurarea strategică” şi rolul NATO în securitatea europeană. Este licenţiat în acelaşi domeniu la Universitatea din Craiova (2010-2013) şi deţine un masterat similar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (2013-2015). Implicat în domeniul voluntariatului şi al reprezentării studenţeşti, Robert a fost vice-preşedinte al Uniunii Studenţilor din România­ (2013-2014). Ulterior, a coordonat, în calitate de expert al Forumului Tinerilor din România, campania „Decide pentru TINEri” de stimulare a prezenţei tinerilor la vot cu prilejul alegerilor prezidenţiale din anul 2014. Robert este alumnus al Uniunii Studenţilor din România şi al Model NATO Youth Summit, cea mai mare simulare a procesului decizional euroatlantic din lume.

image71Cristian Retegan este preşedintele POLIS şi World Youth Press. Masterand în comunicare politică la Universitatea din Bucureşti. Blogger Adevărul şi colaborator Politic Scan. Trainer pe politică locală în colaborare cu Fundaţia Friedrich Ebert. Fondator www.trainingpolitic.ro şi cofondator al Students Experience Work and Travel. Preşedinte al Clubului Studenţilor din Universitatea Româno-Americană (2009-2012) şi vicepreşedinte al Uniunii Studenţilor din România (2011-2014). Zone de interes: educaţie politică, antreprenoriat social şi training politic.

image72Rucsandra Pop se „joacă cu cuvintele” în poezie, proză şi teatru şi creează proiecte care au devenit o platformă de exprimare inedită în spaţiul cultural al Bucureştiului ultimilor zece ani. Toate alături de artiştii, prietenii şi susţinătorii Hydra Society, organismul cultural „cu mai multe capete” care promovează creaţia contemporană, teatrul independent şi spiritul colaborativ. A studiat literatura la Braşov, jurnalismul în Bratislava, sociologia la Varşovia, a obţinut o bursă Fullbright la Universitatea Indiana din Statele Unite, iar în prezent este doctorand în Folclor şi Antropologie al Universităţii Bucureşti.

image73Ştefan Gergely este elev în clasa a XII-a. După cum mărturiseşte, acesta poate fi considerat un „full time job”, lejer. În urmă cu patru ani, a fondat Voievozii, o platformă online care aduce tech „know-how” în română. După scurt timp, a descoperit o pasiune pentru design de software. De atunci, născoceşte tot felul de idei care ar putea face lumea asta mai bună, idei pe care, fie ele din domeniul IT (cum sunt, în mare), le pune şi „pe hârtie”. A lucrat şi lucrează la proiecte precum: OpenVote, Pute, Frate!, Jukebox, Bridge ş.a.m.d.

image74Mihai Toader Pasti activează de peste cinci ani în zona energiei, a sustenabilităţii şi a clădirilor verzi, timp în care a participat la trei competiţii internaţionale cu două echipe – PRISPA şi EFdeN. A participat la sute de conferinţe şi târguri, la COP21 – Paris, a livrat peste o sută de ore de training. EFdeN din 2012 până în prezent numără peste 250 de studenţi de au depus peste 200 000 de ore de voluntariat, 128 companii, 2 universităţi: Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi o parte importantă a mediului administrativ. Am pornit cu dorinţa de a continua misiunea PRISPA. Acum avem Primul Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România, 11 noi obiective şi o determinare de nestăvilit!

image75Cristian Boţan este consilier în cadrul Cancelariei primministrului României. Este fondatorul plat-formei publicjob.ro şi, ulterior, managerul portalului guvernamental posturi.gov.ro, reunind angajările din administraţia publică din România în-tr-un portal unic. În 2012, ideea sa a fost premiată în cadrul competiţiei Social Entrepreneurs Initiative şi a fost recunoscută drept model de bună practică în secţiunea Bright Spots a summitului anual al Open Government Partnership (Londra, 2013). Cristian a fost inclus în clasamentul New Europe 100, o listă a celor mai importanţi inovatori din Europa Centrală şi de Est, realizată de Res Publi-ca, Google, Visegrad Fund şi Financial Times. Este doctorand al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative şi fondator al Programului oficial de Internship organizat de Guvernul României.

image76Mihaela Drăgan (n. 1986) este actriţă şi scenaristă romă din Bucureşti. Spectacolele sale se axează pe legătura dintre teatru, identitatea romă şi dreptatea socială. În 2014, împreună cu alte actriţe rome a fondat Giuvlipen, prima trupă de teatru romă feministă. Spectacolele ei vorbesc despre identitatea romă şi au o agendă feministă în ceea ce priveşte femeile rome: Del Duma: Vorbeşte-le despre mine (patru poveşti reale ale unor femei rome care se confruntă cu căsătoria timpurie), Sara Kali: The Black Madonna (performance-invocaţie către sfânta romă Sara Kali), La Harneală (despre evacuările forţate ale romilor din cartierul Rahova Uranus, Bucureşti), Gadjo Dildo (despre hipersexualizarea şi exotizarea femeilor rome cu o critică asupra heteronormativităţii).

image77Andrei Stoian a condus numeroase organizaţii nonguvernamentale, printre care Asociaţia Studenţilor în Ştiinţe Politice, Universitatea Bucureşti, Asociaţia Studenţilor din Universitatea Bucureşti, Parlamentul Tinerilor din România Clubul Rotaract Triumph. În prezent, este Preşedinte al Clubului Rotary Club Triumph şi CoChair pentru Comitetul de Parteneriate Strategice Rotary România şi Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice (Universitatea Bucureşti), programul masteral „Tehnici Diplomatice” în cadrul Facultăţii de Istorie (Universitatea Bucureşti) şi Institutul Diplomatic Român. Se numără printre autorii volumului „România noului val“ si este blogger pe platforma Adevarul.ro.

image78Dr. Marius Geantă este un pionier în domeniul medicinei personalizate în România. Președinte și cofondator al Centrului pentru Inovaţie în Medicină, organizaţie nonguvernamentală al cărei obiectiv este promovarea inovaţiei în toate sectoarele sistemului de sănătate, cu scopul de a scurta drumul unui produs sau serviciu de la laboratorul de cercetare la patul bolnavului. Centrul pentru Inovaţie în Medicină este partenerul din România al Alianţei Europene pentru Medicina Personalizată. Afost sau este implicat într-o serie de proiecte de cercetare inovatoare la nivel european, cu accent pe medicina personalizată, precum IT Future of Medicine, DATA-COOP sau IT Future of Cancer. De asemenea, este National Task Force Manager pentru România al Public Health Genomics Network Europe.

image79Prof. dr. Gheorghe Burnei este chirurg ortoped, profesor universitar la Catedra de Chirurgie si Ortopedie Pediatrică a UMF „Carol Davila”, Bucureşti. În 1992 devine medic specialist al Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie”. Are peste 11 000 de intervenţii chirurgicale, dintre care 6 au fost realizate in premieră mondială. A inventat fixatorul extern circular, cu care s-au făcut 52 de operaţii de alungire a membrelor la copii. A publicat 309 articole şi studii în reviste de specialitate de circulaţie internaţională recunoscute în ţară şi străinătate şi a contribuit în calitate de autor si coautor la realizarea a şase carti de specialitate.

image80Mircea Popa a fondat SkinVision în 2011, atunci când, împreună cu Victor Anastasiu a folosit un soft dezvoltat la Politehnica din București de Mircea Olteanu. Căutau finanţare și au ajuns să se cunoască și cu Robbert Visser, unul dintre olandezii care s-au alăturat echipei. În 2012 a venit prima investiţie, din Olanda, de la Personal Healthcare Solutions (300.000 de euro), iar startupul s-a mutat la Amsterdam, unde din 2013 e condus din poziţia de CEO de Dick Uyttewaal.

image81Dr. Ruxandra Drăghia-Akli. Absolventă a Facultăţii de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila” Bucureşti (1989). Doctoral fellow, Hopital Cochin Port-Royal, Université René Descartes, Paris V, Asociaţia „Vaincre les maladies lysoso-males”, Paris, 1993-1995. Postdoctoral fellow, Departamentul de Biologie Celulară şi Moleculară, Baylor College of Medicine (1995-1998). Assistant professor, Centrul de Terapie Genică şi Celulară, Baylor College of Medicine (1998-2002). Adjunct assistant professor la Departamentul de Biologie Celulară şi Moleculară, Baylor College of Medicine, Houston, Texas, SUA (din 2002). Vicepreşedinte pentru cercetare şi cofondator al ADViSYS, Texas, SUA (2002-2007). Vicepreşedinte pentru cercetare la VGX Pharmaceuticals, SUA (2007-2009). Din martie 2009, director al Directoratului F – Sănătate din cadrul Directoratului General pentru Cercetare şi Inovare, Comisia Europeană.

image82Dr. Dragoș Creţoiu este medic specialist în genetică medicală, asistent universitar la Disciplina de Biologie Celulară, Moleculară și Histologie în cadrul Facultăţii de Medicină Generală a Universităţii de Medicină și Farmacie Carol Davila București. Este implicat în proiecte naţionale și colaborări internaţionale de cercetare și autor a numeroase articole știinţifice publicate în reviste cotate ISI, având peste 1 600 de citări și un indice Hirsch de 23.

image83Prof. dr. Ioan Pop de Popa, fondatorul chirurgiei cardiovasculare moderne din România. A efectuat prima operaţie pe cord deschis din România la 5 aprilie 1973, la Târgu-Mureș. A înfiinţat specialitatea de chirurgie vasculară și Centrul Naţional de Boli Cardiovasculare București Fundeni (actualul Institut „C.C. Iliescu”). A înfiinţat școala modernă de chirurgie cardiovasculară din România, specializând circa 160 de chirurgi cardiovasculari români și unsprezece străini; a iniţiat și a contribuit la înfiinţarea celor șapte centre de chirurgie cardiovasculară, inclusiv cel al armatei, pe lângă fiecare universitate de medicină și farmacie din România. A înfiinţat Societatea română de chirurgie cardiovasculară, a elaborat atât singur, cât și cu colectivul, circa 600 de lucrări știinţifice, precum și 12 monografii de specialitate. Este autorul a peste 30 de invenţii. În 1991, a înfiinţat Fundaţia pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare, care sprijină pacienţii operaţi pe cord, contribuie prin donaţii la ajutorarea bolnavilor cardiaci cu venituri reduse și derulează programe de educare și informare asupra bolilor cardiovasculare.

image84Prof. dr. Dan Mircea Enescu (n. 20 august 1952, Bucureşti) a absolvit în anul 1977 Facultatea de Medicină UMF „Carol Davila”. Din anul 1998 este cadru didactic al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, devenind apoi conferenţiar, iar din anul 2003 profesor, şef bază clinica şi şef catedră. A publicat aproximativ 250 de lucrări ştiinţifice şi şi-a petrecut peste 20 de ani la catedră, în învăţământul medical universitar. În anul 2005, a primit Premiul de Excelenţă pentru Chirurgie Plastică – Microchirurgie Reconstructivă, acordat de Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor din România. Este inventator al Băncii de Piele, a contribuit la înfiinţarea Băncii de Pancreas, este membru fondator al Asociaţiei Chirurgilor Plastici din România, membru fondator şi vicepreşedinte al Societăţii Academica Română de Chirurgie Plastică – Microchirurgie Reconstructivă , membru al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant şi vicepreşedintele Comisiei de Chirurgie Plastică – Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Colegiului Medicilor din România.

image85Bogdan Covaliu, doctorand în domeniul medicină, medic specialist în Sănătate Publică şi Management. Totodată, el este și asistent universitar la UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca și introduce tânăra generaţie de studenţi medicinişti în arta sănătăţii publice. Bogdan coordonează în prezent o echipă de 30 de oameni din 13 ţări, care se ocupă cu dezvoltarea profesională a tinerilor profesionişti din domeniul sanitar, prin proiectul Cariere în Alb.

image86Mihai Prundianu. Inginer cu o vastă experienţă în cercetarea şi proiectarea echipamentelor electrice şi a materialelor peliculogene de ultimă generaţie. Activitatea de inovare a fost apreciată prin premiile şi medaliile internaţionale obţinute în perioada 2007-2012. Este autorul a peste 10 brevete de invenţii. Are experienţă in managementul proiectelor de cercetare naţionale şi internaţionale.

image87Alexandra Pica. Doctor inginer şi cercetător şti-inţific în domeniul nanomaterialelor, materialelor compozite şi al materialelor peliculogene ecologice. În ultimi anii a publicat peste 35 articole ştiinţifice în reviste indexate ISI şi este autorul a peste 20 brevete de invenţii. Activitatea ştiinţifică a fost recunoscută internaţional prin medalii de aur şi premii obţinute la Geneva, Moscova, Kuwait, Bruxelles şi Zagreb (2000-2012). În 2009, a primit premiul pentru cea mai bună femeie inventator acordat de OMPI (World Intellectual Property Organization).

image88Biochim. dr. Elena Corina Bubueanu. Absolventă, a Facultăţii de Chimie, Specializare Biochimie Tehnologică, Universitatea București (2001). Doctor în știinţe, domeniul Horticultură, USAMV București (2013). Cercetător știinţific gr. III, în cadrul Departamentului Biotehnologii Farmaceutice, INCD Chimico-Farmaceutică, București. Expertiză în cercetarea în domeniul plantelor medicinale și aromatice și al macromicetelor, privind elaborarea de tehnologii/procedee de obţinere complexe bioactive, valorificate ca suplimente alimentare sau produse cosmetice.

image89Iuliana Stan are 13 ani de experienţă în domeniul culturii de organizaţie, fiind împreună cu Human Synergistics International promotorii conceptului pe piaţa din România. Este autorul cărţii Bun simţ organizaţional (www.bunsimtorganizational.ro, 2013). Susţine cursuri pentru studenţii de la Masterul de Resurse Umane de la ASE și pentru diverse asociaţii studenţești. Iuliana crede cu tărie că inovaţia este unul dintre cele mai puternice efecte ale unei culturi constructive de lucru, personale sau organizaţionale.

image90Alexandru George Ghinea era elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” la începutul anului 2015, când a câştigat premiul al treilea în cadrul concursului internaţional „NASA Ames Space Settlement Design Contest 2015”, cu proiectul „Type2”. Proiectul său prezintă o aşezare spaţială care ar putea acomoda peste 3 000 de oameni, în condiţiile atmosferice şi de gravitaţie de pe Pământ, dar în spaţiu artificial, gândit în totalitate de un om de 17 ani.

image91Dor Geta Popescu are 11 ani şi practică alpinismul şi escalada de performanţă. Este multiplă campioană naţională, cu clasări pe podium la competiţiile balcanice şi concursurile de Grand Slam europene. A obţinut trei titluri de campioană naţională la escaladă şi a stabilit trei recorduri mondiale de vârstă în alpinism. Planul său este să doboare recordul mondial de vârstă şi să încheie, până la 14 ani, cele două circuite care animează toţi alpiniştii lumii: 7 Volcanoes (cel mai înalt Vulcan de pe fiecare continent) şi 7 Summits (cel mai înalt vârf de pe fiecare continent).

image92Ionuţ Budişteanu este un informatician şi un inventator recunoscut pe plan internaţional. Pasionat de computere încă din perioada copilăriei, a câştigat la vârsta de 18 ani premiul cel mare la Intel International Science and Engineering Fair 2013, cea mai importantă competiţie de ştiinţă şi de inginerie pentru liceenii din întreaga lume. Proiectul său, o maşină autonomă lowcost, răspundea problemei globale a accidentelor rutiere cauzate de erori de conducere. Acum, Budişteanu este membru al ACM (Association for Computing Machinery), a câştigat anul acesta medalia de aur la Geneva cu softul care detectează jefuitorii de bănci şi acum este în cursul transformării proiectelor sale inovative într-un business, în cadrul BIT Technologies.

image93Până la vârsta de 16 ani, Mălina Ciobanu a susţinut peste 100 de recitaluri şi concerte în România, Austria, Germania, Grecia, Italia, şi a primit peste 40 de distincţii, printre care Premiul I la Concursul Internaţional „Young Talents with Orchestra” (Italia), Premiul Special al Juriului EMCY Fa. H. Wanka la Concursul Internaţional Kloster Schontal ( Germania), Grand Prix „Remember Enescu”, Grand Prix „Paul Constantinescu”, Trofeul „Lira de Aur”, Premiul I la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală obţinut şase ani consecutiv, Trofeul şi Premiul I la Concursul Internaţional „W.A. Mozart”, Premiul „Români Pentru O Lume”, Premiul „Oamenii Timpului” la categoria „Tinere Talente” sau Premiul „Cel Mai Bun Tânăr Artist” în cadrul Galei Tinerelor Valori.

image94Marian Stoica este unul dintre favoriţii concursurilor naţionale de inventică pentru elevi. Locuieşte în Râmnicu Vâlcea, este elev în clasa a 11-a la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” şi a câştigat în primăvara lui 2015 premiul I la Festivalului Naţional al Ştiinţei, de la Zalău, unde a avut 600 de contracandidaţi. Marian Stoica a captat juriul şi apoi atenţia presei cu un dispozitiv ieftin, dar cu aplicabilitate largă: o mână robotică din materiale reciclabile.

image95Petru Rogojanu este elev la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” din Sibiu şi a fost cel mai tânăr programator şi designer web atestat din România, la vârsta de 10 ani. Atestările sale au fost date de o universitate din Elveţia, Haute École d’Ingénieurs din Neuchâtel, iar acum copilul este cel mai tânăr masterand din Europa.

image96Radu Făciu este primul român care a participat la un campionat mondial de cub Rubik şi care a înregistrat o serie de recorduri de viteză în rezolvarea acestuia. Pasionat de cub din 2007, el este cel care a adus laolaltă pasionaţii din întreaga ţară, a organizat primele concursuri şi a antrenat echipa care a câştigat în 2015 ediţia „Românii au talent”. Radu Făciu este Delegat Senior al World Cube Association şi se ocupă cu organizarea şi cu promovarea concursurilor de speedcubing din România şi din regiune.

image97

image98Radu Negulescu este antreprenor şi a dezvoltat încă din timpul facultăţii Trencadis, un business de tehnologie care are ca moto „innovating the public sector” şi care a făcut parte din Deloitte Fast 50 în 2014. Alături de Vlad Tăuşance, jurnalist, trainer şi comunicator, dar şi de alţi specialişti, Radu Negulescu­ a coordonat campania online a candidatului la preşedinţie Klaus Iohannis. Modul cum echipa a conturat profilul din social media al actualului preşedinte al României le-a adus nu numai recunoaştere, dar şi alte contracte de coordonare pentru campanii prezidenţiale externe şi nu numai.

image99Ştefan Mateoiu este elev, dar are preocupări diferite faţă de generaţia sa. A organizat până acum două conferinţe despre antreprenoriat şi etica în afaceri în licee, cu peste 200 de participanţi fiecare. Se pregăteşte pentru a fi medic, face voluntariat în cadrul a două asociaţii pentru vârstnici şi dezvoltă un proiect care să aducă laolaltă asistenţi sociali, doctori şi voluntari pentru a ajuta persoanele în vârstă.

image100Născut în Rădăuţi, Tudor Creţu a plecat de acasă încă de la sfârşitul gimnaziului pentru a face liceul în capitală şi pentru a se alătura lotului naţional de olimpici la fizică. Anul trecut, a obţinut patru medalii de aur şi două de argint la olimpiadele internaţionale de fizică şi astrofizică.

image101Radu Munteanu s-a născut în 1945 la Beiuş, judeţul Bihor. A absolvit Facultatea de Electrotehnică, Institutul Politehnic Cluj-Napoca, promoţia 1968. A obţinut titlul de doctor inginer la Institutul Politehnic „Traian Vuia” Timişoara 1982, cu teza „Triplorul feromagnetic de frecvenţă. Teorie şi aplicaţii”. A deţinut numeroase funcţii în învăţământ: şef de catedră 1990, decan al facultăţii de Inginerie Electrică 1990-2004, rector al Universităţii Tehnice din Cluj Napoca 2004, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor (2004), vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (din 1998). Este membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, preşedinte al Filialei Cluj.


CUPRINS

 

În loc de prefaţă. Zece gânduri despre inovaţie11

Capitolul I. Educaţie
Coordonator: Manuela Plăpcianu

Introducere / Manuela Plăpcianu19
Fundaţia Education For All – Egalitatea de şansă, între contradicţie în  termeni şi mâneci suflecate / Manuela Plăpcianu22
Şcoala de la Buneşti / Petre Guran27
Teach for Romania / Ionuţ Soleanicov36
Cum devii „de-al locului” /Angela Dobrescu45
Şcoala complementară Nexus. Educaţia pentru Societatea Cunoaşterii  / Florin Munteanu56
Un profesor de literatură română în vizuina Iepurelui de Martie / Ioana Bot66
Liderii mileniului trei / Marian Staş72
Inovaţia în educaţie – între „nu ştiu”, „nu pot” şi „nu vreau” / Şerban Iosifescu82
Universitatea alternativă / Traian Brumă 90
Fizica de investigaţie / Cristian Hâţu94

Capitolul II. Sinergii Şi ecoinovaţii
Coordonator: Mihaela Nicola

Parfumul inovaţiei / Octavian Sever Coifan105
Estetica se bucură de inovaţie / Demetrius Tănase112
Upside Down – Upcycling / Andreea Zaharescu120
Ce (mai) reprezintă conceptul de „modă” astăzi? / Ştefania Bulboacă125
Sticla reciclată / Elena David132
Eco-Bordei, reinventarea tradiţiei / Vlad Stanciu139
Când aerul devine (mai) respirabil / Constantin Marin Antohi146
Soleta zeroEnergy One / Cătălin Butmălai151
Nova Roşie Luminoasă din galaxia Messier 101 / Dumitru Ciprian Vîntdevară158
Fizica fundamentală ca poveste / Cristian Presură163

Capitolul III. Antreprenoriat Social
Coordonator: Andrei Borţun

Introducere / Andrei Borţun173
Drepturi colective şi dezvoltare durabilă / Mircea Toma175
Coaliţia pentru educaţie / Simona David Crisbăşanu186
Inovaţia socială în sănătate: perspective / Nicolae Done193
CeRe – Revoluţia grupurilor de cartier / Oana Preda200
Eco-sprijin / Szakacs Laszlo206
Asociaţia Kogayon – un hub al dezvoltării ecoturistice. Centrul de vizitare Oltenia de sub Munte / Florin Stoican211
Asistenţa socială: de la creativitate, la inovaţie şi excelenţă / Doru Buzducea218
Incluziunea socială – când omul nu mai este o „resursă” / Laila Onu223
Când se închide cercul? Arta bunurilor comune / Costel Popa230
Cenuşăreasa devine prinţesă / Oana Năsui236

Capitolul IV. Resurse pentru Optimizare Umană
Coordonator: Marius Stoian

Anticiparea ca sursă a performanţei umane / Mihai Nadin243
Povestea unei monografii / Daniel David252
ELI-NP: evoluţie și revoluţie în știinţă / Ovidiu Teşileanu260
Holoportarea / Andrei Boruzescu266
Sincronizaţi cu realitatea / Sabin Şerban271
TimeWalk – Copia lumii reale în realitatea virtuală / Bogdan Alexandru Deaky278
Gamification în turism și importanţa experienţelor transformaţionale / Paul Bulencea287
Arheologie și identitate / Ioana Oltean293
Supravieţuind cutremurelor / Mircea Manolescu299
Uzina de filme / Vasile Pop307

Capitolul V. iT&C
Coordonator: Marcel Foca

OncoPredict – Inteligenţa artificială în diagnosticarea cancerului / Alexandru George Floareş311
ACADEMy+PLUS – încurajarea vocaţiei / Bogdan Herea316
Teledetecţia – de la proiect-pilot la armă curentă / Cristian Gabor321
Cultura de a inova / Silviu Hotăran328
Învăţarea pe platforme sociale / Răzvan Bologa334
Inovarea ca stare de spirit / Aurel-Mihail Băloi341
Laitek – migrarea datelor medicale / Răzvan Costea-Bărluţiu351
O idee pentru o industrie / Voicu Oprean362
A fugi mâncând pământul / Flaviu Simihăian367
dcs plus – de la idee la inovaţie / Cristian Dincă372

Capitolul VI.Cultură, evoluţie cognitivă și cercetare
Coordonator: Clara Volintiru

Afaceri internaţionale / Radu Cristian Muşetescu381
Jocul din CV / Florin Grosu387
Din Crângaşi în Silicon Valley / Aurel George Proorocu 393
(De)construind strămoși / Cătălin Nicolae Popa400
Design bilingv în Orientul Mijlociu / Cătălina Zlotea406
Percepţia frumosului şi propria creativitate / Sonia Coman412
Expoziţia de artă ca experiment social / Sorana Şerban417
Biomimetica: inovaţia inspirată din natură / Alexandru Cosmin Buteică422
Analiza comportamentală – fundament al politicilor publice / Clara Volintiru429
Arhitectura Haos / Laurenţiu Paicu435

Capitolul VII. Open Society
Coordonator: Bogdan Gavrilă

Guideacademy – povestea ghidului / Diana Ursachi447
Kuende – O revoluţie în social media / Pavel Antohe456
Metoda SMART de politici publice, instrument al democraţiei participative / Radu Oprea462
POLIS – pentru educaţie şi leadership politic. Un eşafodaj al formelor cu fond / Robert Lupiţu, Cosmin Chiriţă, Cristian Retegan471
Artistul e un devorator de realitate – Talk to the bomb / Rucsandra Pop478
Aplicaţii participative pentru democraţie – De la OPEN VOTE la „Pute, FRATE!” / Ştefan Gergely484
EFdeN: de la idee studenţească la realitate premiată / Mihai Toader Pasti490
Posturi.gov.ro. Recrutarea transparentă în administraţia publică / Cristian Boţan498
Romii visează la un teatru / Mihaela Drăgan506
Inovaţie în politică – idei noi pentru România / Andrei Stoian515

Capitolul VIII. Medicină
Coordonator: Marius Geantă

Meditaţiile și trăirile unui ortoped pediatru / Gheorghe Burnei525
Skin Scan-Teledermatologia, ca viitor devenit prezent / Mircea Popa533
Prima terapie genică aprobată vreodată / Ruxandra Draghia-Akli539
Telocitele / Dragoș Creţoiu, Olga D. Simionescu, Cătălin G. Manole,  Sanda M. Creţoiu545
Povestea valvei cardiace MIVA / Ioan Pop de Popa550
Banca de piele / Dan Mircea Enescu555
Medicina personalizată / Marius Geantă571
Cariere în alb – cum se creează o piaţă a muncii / Bogdan Covaliu577
Materiale inteligente în lupta cu bacteriile / Mihai Prundianu, Alexandra Pica583
Între inovaţie și tradiţie / Corina Bubueanu595

Capitolul IX. Resurse de inovare pentru provocări viitoare
Coordonator: Iuliana Stan

Resurse pentru inovare / Iuliana Stan605
Concurs NASA – Apartamentul tău de pe orbită / Alexandru Ghinea607
7 Volcanoes şi 7 Summits. Motivaţia vârfului / Dor Geta Popescu612
Vision-Boat – Un puzzle numit inovaţie / Ionuţ Budişteanu617
Autocunoaştere pentru interpretarea perfectă / Mălina Ciobanu622
Mâna robotică din materiale reciclabile / Marian Stoica628
Bucuria jocului de-a programarea / Petru Rogojanu632
Cubul Rubik face diferenţa / Radu Făciu636
Evangheliştii digitalizării / Radu Negulescu & Vlad Tăuşance642
Vârstă: 18 ani. Şi voluntariatul poate fi inovat! / Ştefan Mateoiu646
Fizica, filozofia înţelegerii lumii / Tudor Creţu651

Capitolul X. Profiluri inovatoare
Coordonator: Radu Munteanu

Ana Aslan. În căutarea tinereţii fără bătrâneţe659
Elie Carafoli. Pionierul aerodinamicii româneşti663
Geniul lui Henri Coandă667
Racheta şi Hermann Oberth670
Nicolae Paulescu. Un adevăr este neglijat înainte de a fi recunoscut672
Stiloul lui Petrache Poenaru 676
Anghel Saligny sau modestia geniului679
Gheorghe Spacu. Cercetarea ca stare de spirit682
Un senior al ingineriei electrice. Nicolae Vasilescu-Karpen685
Traian Vuia. Mereu neuitatul689
Biografii693

100-de-fete-ale-inovatiei-spread-final


 

PARTENERI


PETROM Logo vertical, fundal galben azomures bcr BRD EximBank logo FT logo theinstitute_miscarea industriilor creative (1) Vimetco-ALRO1 GRAMPET